15 Oct
15Oct

אשמה היא רגש מורכב והשפעתה על אדם יכולה להיות עמוקה מאוד ולהתבטא כמעט בכל היבט בחייו, מהערכה עצמית נמוכה או תחושה שקשה להרגיש ראוי לאושר או הצלחה.

אשמה יכולה לגרום לאדם לחרדות ודיכאון שעלולות להוביל למצוקה רגשית מתמשכת עד כרונית. אשמה יכולה לגרום לאנשים לחרדה חברתית, התבודדות וקושי אמיתי באינטראקציות חברתיות, מפחד של שיפוט, ביקורת או דחייה מצד אחרים. 

אשמה יכולה לגרום לקושי ביצירת מערכות יחסים קרובות, עם אחרים ועם העולם מסביב, על ידי יצירת מרחק רגשי, קושי בתקשורת וחוסר אמון. אנשים עשויים להרגיש שהם לא ראויים למערכות יחסים מספקות, אהבה או אושר.

אשמה מתמשכת/כרונית עלולה לגרום לבעיות בריאות גופניות כמו כאבי ראש, בעיות במעיים, במערכת החיסונית עקב סטרס מתמשך.

אשמה יכולה לגרום לאדם לעסוק בהתנהגויות של הרס עצמי, פגיעה עצמית, התמכרויות וכדומה כסוג של ענישה עצמית.

אשמה עלולה להפחית את היעילות והנוכחות הפעילה של אדם במקום עבודתו ובקריירה שלו ולעכב אנשים בהגשמת מטרותיהם וחלומותיהם, בשל התחושה שאינם ראויים להצלחה או אושר.

אשמה יכולה לגרום לאנשים לקושי בלקבל את עצמם כפי שהם ולסלוח לעצמם. אשמה יכולה להקשות על יכולתו של אדם להזדהות עם סבלם של אחרים, מכיוון שהוא עסוק באשמה ובבושה של עצמו.

אנשים הפועלים מתוך אשמה עלולים לרצות את סביבתם יתר על המידה, מה שעלול להלחיץ מערכות יחסים.


אשמה מתעוררת מסיבות שונות: 

למשל כשאנשים מאמינים שהם הפרו כללי אתיקה או מוסר אישיים באמצעות רמאות או שקר, או שחרגו מנורמות חברתיות. 

אשמה יכולה לנבוע מפעולה או מחוסר פעולה. 

גרימת נזק לא.נשים אחרים, בטעות או בכוונה, הנזק יכול להיות פיזי, רגשי או פסיכולוגי.

אשמה של שורדים- יש מצבים של אשמה של אנשים ששורדים אירוע טראומטי.

אשמה הורית- על כך שלא מספקים את צרכי ילדיהם או בגלל ״כישלונות״ של הילדים בלימודים ,בחברה וכדומה.

אשמה תרבותית ודתית- כשאדם חורג מהנורמות או האמונות שנקבעו.


אם כך, אשמה מתמשכת, שמקורותיה נובעים מחוויות ילדות וממשיכה להשפיע עלינו כבוגרים, עלולה להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום שלנו ועל האינטראקציות שלנו עם אחרים ועם העולם. זיהוי האשמה בתוכנו ומתן הכרה לאשמה, באמצעות טיפול או תובנה עצמית, הוא צעד ראשון אל עבר ריפוי, החיוני לשיקום תחושת רווחה רגשית ותפקודית, בניית מערכות יחסים קרובות והתפתחות אישית בריאה יותר. באמצעות גישות טיפוליות בתרפיה ברוח גוף נפש, כמו עבודת נשימה, התמקדות, S.E - החוויה הסומאטית והקונסטלציה המשפחתית, אנשים יכולים לפעול למען ריפוי ושחרור מרגשות האשמה שלהם והחזרת תחושת הערך העצמי. אפשרט מעט על אותן גישות טיפוליות-

טיפול בנשימה- טכניקות עבודת נשימה מתמקדות בשליטה מודעת בנשימה כדי לשחרר מתח רגשי ופיזי. על ידי חיבור לנשימה, אנשים יכולים להבין את המקור לגבי הגורמים לאשמתם וללמוד לשחרר אותה בהדרגה.

התמקדות- פותחה ע״י יוג׳ין גנדלין, התמקדות כוללת הפניית תשומת הלב של האדם פנימה, כדי לחקור ולהבין את רגשותיו, דרך תחושות הגוף. זה מאפשר לאנשים גישה לעיבוד רגשות האשמה וחשיפת שכבות עמוקות יותר של רגש מתחת לפני השטח.

החוויה הסומאטית S.E, פותחה על ידי ד"ר פיטר א. לוין. טיפול מבוסס גוף המסייע לאנשים לשחרר טראומה ורגשות שנכלאו בגוף. זה עלול להיות יעיל בטיפול באשמה הקשורה לחוויות טראומטיות מהעבר.

קונסטלציה משפחתית- גישה טיפולית החוקרת דינמיקות משפחתיות, העברה בין-דורית, שייכות ונאמנויות נסתרות בתוך המשפחה, שעשויות היו לחולל בין היתר, את רגשות האשמה. בקונסטלציה אנשים יכולים להשיג בהירות ותובנות ולסדר את השיבוש שחל במערכת המשפחתית.








כמה מילים על הקשר בין אשמה לבושה

הקשר המורכב בין אשמה ובושה, כיצד שני הרגשות הללו משתלבים זה בזה ומשפיעים על התנהגות האדם ורווחתו.
 אשמה ובושה הם רגשות הקשורים זה לזה ברשת מורכבת של ביקורת והאשמה עצמית ולעיתים קרובות כלפי הסביבה. בעוד שאשמה קשורה בדרך כלל להרגשה רעה לגבי מעשים או התנהגויות, הבושה עמוקה מאוד ומשפיעה על תחושת הערך העצמי של האדם

במאמר הבא אתעמק ביחסים המורכבים בין אשמה ובושה, וננסה להבין כיצד רגשות אלו קשורים ומשפיעים זה על זה.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.